1917 metais, per pirmąją Lietuvos konferenciją vyriausiajam Lietuvos valdytojui kunigaikščiui Izenburgui buvo įteiktas prašymas leisti įkurti Kupiškyje aukštesniąją keturių klasių mokyklą. Prašymas buvo patenkintas. 1917 m. lapkričio 17d. vyko egzaminai, kuriuos išlaikė 93 jaunuoliai, ir lapkričio 21d. progimnazija pradėjo darbą. Ir taip metai iš metų kiekvienas rugsėjis į šią mokyklą kvietė ir kviečia Kupiškio krašto mokinius, juos mokančius mokytojus. Prabėgo labai daug laiko, 100 metų, buvo įvairiausių pokyčių, mokykla ne kartą keitė ir savo pavadinimus, tačiau nesikeitė viena: čia augo, brendo žmogus, čia kiekvieną dieną buvo išgyvenamas pažinimo džiaugsmas.

Filmo scenarijaus autorė ir režisierė Vilija Morkūnaitė, operatorius, montuotojas Povilas Vireliūnas. Filmo kūrime dalyvavo Kupiškio kultūros centro jaunimo teatro studijos dalyviai, Kupiškio L. Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos mokytojai Asta Merkienė, Donatas Vilkas, Kupiškio kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė, Ukmergės karinės istorijos klubo „Miško broliai“ nariai.

„Kupiškio krašto rezistencijos istorija“. Dokumentinis filmas. 2015 m.

Tai  filmas, pasakojantis apie Kupiškio krašto rezistencinį judėjimą po antrojo pasaulinio karo. Pristatome vieną iš partizaninės kovos vadų – Albiną Tindžiulį. Tai žmogus, kuris, kaip ir tūkstančiai kitų, turėjęs padaryti svarbiausius savo gyvenimo sprendimus sudėtingu ir žiauriu laiku…

   Filmo kūrėjai kviečia visus pagalvoti, kokie mes lietuviai esame šiandien ir kas mus vienija, kokios vertybės įkvepia ir jungia.

   Su pagarba mūsų Tėvynės istorijos didvyriams ir jos laisvės vėliavnešiams.    Scenarijaus autorė ir režisierė Vilija Morkūnaitė, operatorius, montuotojas Povilas Vireliūnas. Filmo kūrime dalyvavo Ukmergės karinės istorijos klubo „Miško broliai“ nariai.

administracija

Peržiūrėti visus